Του Σάββα Σαββίδη
Με αφορμή τη δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, θα αναφέρουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος Έντι Ράμα. Τα κυριότερα από αυτά είναι η ανάμειξη σχεδόν σύσσωμου του καθεστώτος με την εμπορία ναρκωτικών, ακόμα και του ίδιου του Ράμα, καθώς και η υποδαύλιση της έξαρσης του εθνικισμού έναντι της ελληνικής μειονότητας.
Ο Έντι Ράμα ξεκίνησε να πολιτεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Φάτος Νάνο τον όρισε υπουργό Πολιτισμού. Διετέλεσε επίσης επί τρεις θητείες δήμαρχος στα Τίρανα και τον Σεπτέμβρη του 2013 εξελέγη πρωθυπουργός της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εμφανίστηκε ως φιλοευρωπαϊστής που είχε ως στόχο να εντάξει την Αλβανία στην ΕΕ, καθώς και να λύσει όλα τα διμερή ζητήματα με την Ελλάδα. Αυτό ήταν μέχρι να ανέλθει στην εξουσία. Αφού τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε φερέφωνο του Ερντογάν στα Βαλκάνια, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αποθεώνει την πολιτική της Τουρκίας και συχνά πυκνά πολλοί υπουργοί της Τουρκίας, μερικές φορές ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν, επισκέπτονται την Αλβανία με σκοπό να δώσουν πολιτική γραμμή για το πώς να χειριστεί τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.
Μαζί με όλα αυτά, το καθεστώς Ράμα χαρακτηρίζεται ως «ναρκοκαθεστώς», αφού όπως αναφέραμε πιο πάνω έχει άμεση σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα. Τον Οκτώβριο του 2017 αποκαλύφθηκε από της ιταλικές αρχές ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, εκ των στενότερων συνεργατών του Ράμα, είχε εμπλοκή σε μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών. Ύστερα από αυτό σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του Ράμα, κατηγορώντας τον ότι έχει άμεση σχέση με το σκάνδαλο. Η κατάσταση διαφθοράς και εμπλοκής με δίκτυα ναρκωτικών στην Αλβανία είναι τέτοια, που εκείνες τις μέρες όλες οι εφημερίδες δημοσίευαν φωτογραφίες και βίντεο με πολιτικούς από όλες τις πλευρές παρέα με αρχιμαφιόζους. Αλλά και ο διάδοχος του Ταχίρι στο υπουργείο Εσωτερικών, Φατμίρ Τζαφάι, πρόσφατα παραιτήθηκε γιατί εμφανίζεται και αυτός να έχει σχέσεις με δίκτυα ναρκωτικών.
Καθώς εξελίσσεται το σκάνδαλο με τα ναρκωτικά, ο Ράμα για αντιπερισπασμό ξεκινά να κατεδαφίζει επιχειρήσεις Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου στη Χιμάρα. Έτσι, το καθεστώς Ράμα συνεχίζει με ακρίβεια το σχέδιο «χαμηλής έντασης εθνοκάθαρσης» της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Στο σχέδιο αυτό, πέρα από τις κατεδαφίσεις, εντάσσεται και η αρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών από Αλβανούς που εμφανίζουν «τίτλους ιδιοκτησίας» που ανάγονται στην οθωμανική περίοδο! Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, οι πλείστοι από αυτούς τους «τίτλους» είναι πλαστοί. Επίσης υφίσταται με τις πλάτες του καθεστώτος και η δράση των Αλβανοτσάμηδων, οι οποίοι κατεβάζουν και καίνε τις ελληνικές σημαίες στις μειονοτικές περιοχές. Το εθνικιστικό κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία παρενοχλεί συνεχώς τη μειονότητα και απαιτεί την κατάργησή της έως ότου αναγνωριστεί η τσάμικη μειονότητα στην Ελλάδα. Οι Βορειοηπειρώτες φοβούνται να μιλήσουν ελληνικά σε δημόσιο χώρο και οι αλβανικές αρχές, με διάφορες προφάσεις, καταργούν μαθήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται στα ελληνικά και τα αναθέτουν σε Αλβανούς δασκάλους, περιορίζοντας την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Παρότι το καθεστώς Ράμα ψήφισε τον νόμο περί «προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων»!
Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, εντάσσεται και η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μία δολοφονία που είχε σκοπό να εκφοβίσει τη μειονότητα και προπάντων να απομακρύνει τους νέους που αγωνίζονται γι’ αυτήν. Όμως, εν τέλει, δημιούργησε καινούργια αντανακλαστικά μέσα στην ελληνική κοινωνία, που ίσως αποτελούν μια ευκαιρία για να επιβιώσει η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.