Κίτρινα γιλέκα στην Κύπρο; Oh mon Dieu…

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

«Aux armes citoyens!
Formez vos bataillons!»

Καλά, δεν χρειάζεται να φορέσουμε κίτρινα γιλέκα. Είναι, όμως, υποχρεωτικό να γίνει μια παγκόσμια ζύμωση γιατί οι Γάλλοι, που είναι «μάνες» στα αριστερά κινήματα –και στα ακροδεξιά εσχάτως– συντάραξαν τον κόσμο με τις σημαίες της πατρίδας τους και τη Μασσαλιώτιδα και όχι με κομμουνιστικά μανιφέστα ή μεταμοντέρνα… ρόπαλα.

Επειδή, όμως, τα κείμενα που ακολουθούν κάνουν «κουτσιά καθαρισμένα» το τι είναι και τι θέλουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», σε αυτές τις γραμμές επιχειρείται (εν ψυχρώ και επιπόλαια, παραδεχόμαστε) μια προσπάθεια διασύνδεσης ή φαντασιακής, μάλλον, προσαρμογής αυτού του λαϊκού κινήματος στα μέτρα της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Αν και οι κάτοικοι αυτής της «Γαλατίας» δεν ξεσηκώνονται και όταν πρόκειται για αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων προτιμούν να πεταχτούν στα φτηνά κατεχόμενα, το ότι η Γαλλία, βουτηγμένη προ πολλού στην παγκοσμιοποίηση, δείχνει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες καταδεικνύει μια ανάγκη για επαναπροσδιορισμό.

Όπως στην Ελλάδα, που μεταπολιτευτικά «τέσταρε» οτιδήποτε μπορούσε να δημιουργήσει η Αριστερά και έφτασε να «νομοθετεί» με χρυσαυγίτες βουλευτές, αλλά κατόρθωσε σήμερα να αντιστέκεται στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, τα «Κίτρινα Γιλέκα» στην Κύπρο μπορεί να μην τα φορέσουμε για τα καύσιμα.

Άλλωστε, συνηθισμένοι σε ένα φτιαχτό «υψηλό βιοτικό επίπεδο», οι Κύπριοι γέμιζαν τους δρόμους πρώτα για την Ένωση και την ΕΟΚΑ, μετά για την τουρκική κατοχή, έπειτα για την ομοσπονδία και το σχέδιο Ανάν και εσχάτως για τον κύριο Χριστόφια, αλλά πάντα με τη σημαία της πατρίδας τους ανά χείρας και τον αντιεξουσιαστικό Ύμνον εις την Ελευθερίαν.

Επομένως, ίσως η ιαχή της Μασσαλιώτιδας να προμηνύει μια ολοκληρωτική αλλαγή σε αυτό που χαρακτηρίζεται «κίνημα». Οι λαοί δεν μπορούν να αντισταθούν σε τίποτα χωρίς ταυτότητα και συνείδηση, απομακρυσμένοι από τις αρχές και τις αξίες του τόπου τους. Και όλα αυτά στην Κύπρο αρχίζουν και τελειώνουν με την αντίσταση στην τουρκοποίηση και στον φασισμό που αφελληνίζει το νησί. D’ accord?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s